PRESENTACIÓ

Esperem que aquest bloc, que comença amb moltes ganes i molta il.lusió, pugui ser una eina de comunicació ràpida i eficaç, per això us conviden a enviar-nos tots els comentaris que cregueu oportuns.

dijous, 30 d’abril del 2015

MALETES PERDUDES

Tot i que el títol d'aquesta obra ens pugui remetre a aeroports i vacances desastroses, res més lluny de la història que ens relata Jordi Puntí en aquesta novel.la.
Resultat d'imatges de maletes perdudes jordi puntíResultat d'imatges de maletes perdudes jordi puntíLa búsqueda d’un pare per part de quatre germans de quatre mares i pasïsos diferents. Després de la desaparició sobtada del seu pare, a qui no va conèixer mai, en Cristòfol, nascut a Barcelona, decideix posar-se a investigar. La primera descoberta que fa és be n sorprenent: té tres germans més, tots de mares i països diferents però amb el seu mateix nom. A partir d’aquí, en Cristòfol contacta amb els seus germans i, plegats, decideixen començar la búsqueda. En un impecable i atractiu exercici de reconstrucció, la novel•la reconstrueix la vida de Gabriel i el seu inseparable Bundó, des de l’orfenat on creixen, passant per l’hostal on passen a viure de més gran fins les seves aventures
Resultat d'imatges de maletes perdudes jordi puntíper carreteres europees, les seves conquestes, històries entrellaçades que acceleren el ritme de la lectura.

divendres, 24 d’abril del 2015

SANT JORDI 2015

La festa de Sant Jordi se celebra a tot el país el 23 d’abril, dia en què es va morir el cavaller Jordi. El sant, que restava sota les ordres de l’emperador Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat. Molt aviat el començaren a venerar com a màrtir i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.
El culte a sant Jordi es va estendre plenament a tots els Països Catalans, durant l’edat mitjana, per bé que al segle VIII ja n’hi havia devoció. I des de l’any 1456 és el patró oficial de Catalunya.
Tot i que la festa se celebrava amb més intensitat o menys des del segle XVI, és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s’instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Barcelona i a Catalunya.
Orígens
Al segle XV ja es feia a Barcelona una fira de roses amb motiu de Sant Jordi. Hi acudien sobretot nuvis, promesos i matrimonis joves, i això fa pensar que el costum de regalar una rosa té l’origen en aquesta festa, que se celebrava al Palau de la Generalitat.
D’una altra banda, l’origen de la diada associada al llibre el situem als anys vint del segle passat, quan l’escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés, director de l’editorial Cervantes, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d'Editors i Llibreters de fer una festa per a promoure el llibre a Catalunya. La data triada fou el 7 d’octubre de 1927.
El 1929, durant l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van decidir d'organitzar-se i sortir al carrer a muntar paradetes per presentar novetats i fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant d’èxit que es decidí de canviar la data i establir com a Dia del Llibre el 23 d’abril, data que coincideix amb la mort de dos grans autors de la història de la literatura: Cervantes i Shakespeare.
Un any més els catalans hem tornat a sortir al carrer per cel.lebrar la Diada, un any més hem tornat regalar llibres i roses, hem gaudit de la festa de la literatura i ens hem passejat per florides rambles i carrers.

dimecres, 22 d’abril del 2015

GEMMA CASAMAJÓ I TERRA CAMPA. Poesia en directe al Club.

 La reunió del Club de lectura del divendres 27 de març va ser molt especial, i diferent a les que havíem tingut fins ara. Aquest dia ens va visitar l'autora i periodista Gemma Casamajó .


La seva obra Terra campa és la primera obra poètica que llegim al club, era una proposta que d'entrada ens feia una mica de respecte, però que segur repetirem després d'aquesta experiència.
'Terra campa' és un llibre de poesia que també pot llegir-se com una novel·la. Explica la història d'una família de difunts, els Farràs Montardit, i des de la mort parla de la vida.
Ha guanyat el V Premi de Poesia Jordi Pàmias i està editat per Pagès Editors.

 La visita de la Gemma, la seva autora ha resultat molt enriquidora pel nostre Club, hem pogut conéixer de primera mà com és l'experiència creadora, com l'autora s'endinsa en el món de la poesia, com estableix lligams entre la vida, la mort i els seus poemes i dóna a llum aquesta obra que finalment l'hem fet tots una mica nostra.

Des d'aquí li volem agrair que hagi compartit aquests moments i aquesta experiència.
Moltes gràcies Gemma i esperem que fins aviat.